Què és l’Estratègia digital de Centre?
La Unió Europea, en el marc de l’estratègia Next Generation a escala d’Estat, ha situat un doble objectiu per al sistema educatiu: la capacitació en marc de competència digital del 80% dels docents i l’elaboració d’Estratègies Digitals pel que fa als centres educatius.
L’EDC defineix i concreta les línies d’actuació que fan possible que docents, alumnat i el nostre centre assoleixin la competència digital. Per aconseguir aquesta competència digital, l’EDC comprèn tots els àmbits del nostre centre: organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius, els quals s’han de veure necessàriament implicats i, si escau, transformats, des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua.
En els documents per a l’organització i la gestió dels centres, en l’àmbit Projecte educatiu del centre, document Cultura digital de centre, s’especifica que els centres hauran de tenir redactada l’estratègia a finals del curs 2022-2023.
Els cicles permanents de diagnosi, objectius, planificació i avaluació seran de 3 anys.
El lideratge de l’EDC correspon a l’equip directiu (Decret d’autonomia dels centres educatius) sota el lideratge pedagògic del director/a (Article 142 de la LEC).
L’equip encarregat de definir i implementar l’estratègia és la Comissió digital amb l’objectiu que l’alumnat, els docents i el centre assoleixin el nivell més alt possible de maduresa i competència digital des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua.
El Procés
Per elaborar l’EDC del nostre centre i concretar-la en un document, hem seguit una sèrie de fases. En primer lloc, hem fet una diagnosi del centre. A partir del resultat d’aquesta diagnosi, dels objectius que marca el PEC, dels objectius que marca el Pla d’Educació Digital de Catalunya i d’una visió clara d’on vol arribar el centre en termes digitals, hem seleccionat i prioritzat els objectius a mitjà termini (3 anys). Tot seguit, definirem i farem la planificació accions concretes per aconseguir aquests objectius. De forma periòdica farem l’avaluació del seguiment d’aquestes activitats i de l’assoliment dels objectius per si cal modificar i millorar l’EDC. També recollirem totes les accions ja consolidades al centre, plans, protocols, normatives, etc. que conformaran la cultura digital del centre.
Diagnosi
Per detectar els punts forts del centre a mantenir i potenciar, i els punts febles a millorar, cal fer una bona diagnosi.
La nostra diagnosi ha de permetre determinar el grau d’assoliment de les competències digitals en referència als tres eixos del PEDC: alumnat, professorat i centre.
Nosaltres hem optat per fer enquestes amb formularis (etapa infantil, famílies i PAS), l’eina SELFIE (etapes primària, secundària i batxillerat)i l’eina SELFIE for teachers (etapes infantil, primària, secundària i batxillerat).
A continuació us compartim les dades més significatives.
Participació
Selfie
Equesta PAS
Objectius
Després d’analitzar el conjunt de possibles objectius hem seleccionat aquells que intentarem assolir en el termini establert (3 anys).
Lideratge
Promoure accions de lideratge vers les Competències Digitals
- Pensar noves propostes didàctiques en totes les etapes per tal de transversalitzar la competència digital.
- Fomentar la participació com a escola en esdeveniments, o crear-ne de propis, on la competència digital sigui eix principal de la proposta.
- Promoure nous espais per fomentar aquesta competència.
- Automatitzar sistemes i processos habituals del centre per a facilitar la tasca quotidiana del personal de l’escola.
- Generar canals de difusió i comunicació del que es fa en l’àmbit de competència digital per tal de donar valor afegit a la tasca docent.
Desenvolupament professional continu
Crear processos formatius flexibles i dinàmics per a l’equip professional del centre
- Generar càpsules formatives amb seguiment asincrònic.
- Crear un espai web amb recursos digitals per al professorat.
- Promoure la participació de personal del centre, més enllà dels equips de gestió i de coordinació digital, en esdeveniments i congressos relacionats amb Tecnologia i Educació.
- Crear un espai d’assessorament des de la Coordinació Digital del centre , presencial o online, per a resoldre de forma ràpida dubtes i inquietuds que es generen en l’ús d’eines digitals.
- Promoure la formació de personal en tecnologia educativa.
Pràctiques d’avaluació
Generar sistemes i pràctiques d’avaluació continua sobre Competència Digital al centre
- Crear indicadors d’impacte i procés en diferents àmbits de caire digital
- Implementar rúbriques avaluatives per a alumnat
Planificació
Aquí trobareu les accions detallades per tal d’assolir els objectius fixats amb indicació de la seva temporització, els responsables i els recursos necessaris.
Avaluació
Aquí concretarem indicadors d’assoliments per cada objectiu i indicadors de seguiment de cada activitat. També especificarem quan es farà l’avaluació periòdica de la EDC dissenyada.
Cultura digital
En aquesta secció recollirem la gestió diaria de l’organització digital del centre. Què estem fent i quines accions ja tenim consolidades i funcionen.
Plans, procediments, normatives i protocols
- Desplegament curricular de la competència digital de l’alumnat
- Descripció dels serveis digitals que s’ofereixen a alumnes, professorat i famílies, i procediments de gestió:
- Acolliment digital dels alumnes, docents i famílies de nova incorporació:
- Comunicacions amb la comunitat educativa:
- Portals web i xarxes socials:
- Acords o protocols de centre referents a l’EDC: